Снимка БулфотоКоронавирусът е ударил и рпазара на имоти. Средната сума за

...
Снимка БулфотоКоронавирусът е ударил и рпазара на имоти. Средната сума за
Коментари Харесай

Инвеститор: Апартаментите по-евтини с 10 000 евро заради К-19

Снимка Булфото

Коронавирусът е блъснал и рпазара на парцели. Средната сума за покупка на двустайно жилище в София през двата месеца на изключително състояние у нас е намаляла с 10 хиляди евро и доближава към 90 хиляди евро, сочат данни на Адрес Недвижими парцели, оповестени от основния изпълнителен шеф на компанията Гергана Тенекеджиева по време на онлайн събитие, написа investor.bg

През същия интервал на пазара са се появили оферти за тристайни жилища на цена до 100 000 евро. По данни на компанията 10% е отстъпката, която най-често е била договаряна при реализиране на покупко-продажбите.

Тенекеджиева се въздържа от прогноза какво ще се случи с цените на жилищата след коронавирусната рецесия, като уточни единствено, че те се дефинират от участниците на пазара – купувачите, продавачите, а през последните 10 години - и банките като сериозен участник на имотния пазар. Поевтиняване на жилищата обаче неизбежно ще има, защото за интервала на изключително състояние отливът на купувачите е с 50%. При надценените парцели обаче към този момент се следи спад на цените в границите на 10%, сподели Тенекеджиева. 

След първите две седмици на ступор на пазара при започване на април по-активни са станали продавачите, а броят на купувачите се е възстановил на към 20%, сочат наблюденията на Адрес. „ Те може би бяха обезпокоени, че няма да осъществят покупко-продажби, тъй като се говореше за рецесия, само че към края на април и началото на май обстановката се промени, купувачите се активизираха доста и те още веднъж са повече от продавачите на пазара “, сподели Тенекеджиева.

В същото време продавачите са възприели позиция на изчакване, с цел да видят какво ще се случи след отминаването на изключителното състояние. „ На пазара останаха единствено продавачи, които би трябвало да решат жилищния си проблем – да излязат от инвестиция или им се постанова да се реалокират, да се свият или разширят “, уточни Тенекеджиева.

Тя счита, че е обикновено да се изчака, с цел да се види по какъв начин ще се развие обстановката, само че предизвести, че пазарът на парцели е доста постепенно адаптивен. „ При миналата рецесия напасването на пазара продължи сред четири и шест години. Сега не знаем какво ще се случи с развиването на вируса през есента, зимата и през идната година. Пазарът на парцели ще бъде извънредно привързан с разпространяването на болестта “, уточни Тенекеджиева.

Тя посъветва участниците на пазара да реагират в този момент и добави, че парцелите с добра локация в поддържани здания ще запазят цената си, защото натискът на купувачите при тях не е толкоз огромен.

34% от подписаните покупко-продажби през интервала са били с пари в брой, а 11% са с заем сред 80% и 100% цената на парцела. 20% от клиентите на Адрес са употребявали банково финансиране за сред 50% и 80% от сумата.

„ На пазара излязоха хора със спестявания. Преди изключителното състояние новите купувачи бяха представители на поколението на милениълите (родените от средата на 80-те години доникъде на 90-те години - бел. ред.), до момента в който през последните два месеца се ускори ползата на хората над 50 години, които бяха дейни и в реализирането на покупко-продажби. Това си има своето пояснение – те са претърпели обезценяването на парите при предходни рецесии и смятат, че когато се заприказва за нова рецесия, това е едно от първите неща, които може да се случат. Основната инвестиция на българите е в парцели и в случай че преди ковид те помагаха на децата си да купят жилище, в този момент купуват парцел без искания защо ще го употребяват. Търсят добра локация и добър парцел, с цел да влагат средствата си “, сподели Тенекеджиева.

По отношение на ипотечното кредитиране тя означи, че банките са по-внимателни, като преглеждат точно профила на клиентите и валидират оценките на парцелите, които вършат оценителските организации, само че не са спрели финансирането на целеви заеми за покупка на жилище.

„ Когато се прави оценка на парцел, тя постоянно включва ликвидационна стойност, като преди изключителното състояние банките залагаха 5% по-ниска стойност, т. е. в случай че банката би трябвало да продаде незабавно този парцел, каква ще е цената му. В момента залагат 10% ликвидационна стойност “, означи Тенекеджиева.

Тя напомни, че при миналата рецесия, когато нямаше отсрочване на заплащанията по ипотечните заеми, банките са се напълнили с парцели след две години, по тази причина е рано да се каже какво ще се случи в този момент.

Друга наклонност през последните два месеца е увеличението на празните жилища чартърен, защото за доста хора е мъчно да заплащат високите наеми отпреди ковид и търсят по-изгодни варианти. „ Бюджетът на наемателите не се е вдигал през последните две-три години, до момента в който наемите растяха доста интензивно, тъй като имаше доста наематели. Сега жилищата на някои наемодатели, които не съумяха да задържат наемателите си, стоят празни дълго време, тъй че чакам да има спад “, уточни Тенекеджиева и добави, че наемите на двустайни жилища са намалели с 60-70 лева при новите покупко-продажби.

Според нея строителните бизнесмени са се приспособили бързо към променената обстановка на пазара и оферират положителни схеми за заплащане, при които главната част от сумата се получава след издаването на позволение за прилагане, което не е било всеобща процедура преди този момент. „ Засегега вложителите споделят, че ще завършат сегашните си планове и ще изчакат със стартирането на новите. Разбира се, този проблем не стои пред бизнесмени, които имат имоти на топ местоположения “, сподели Тенекеджиева.

За интервала на изключителното състояние няма смяна в най-предпочитаните квартали за покупка на жилище в София – купувачите още веднъж са насочени към Лозенец, източните и южните региони. „ Центърът постоянно остава забавен за хората с пари, които имат бизнес и смятат, че в стадий на усложнение на пазара на парцели, могат да си купят жилище на преференциална цена “, уточни Тенекеджиева.

Въпреки измененията двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите – те съставляват надлежно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните – 8,5%. Сериозен интерес през интервала са представлявали гаражите. Сделките за тях образуват 15% от всички сделки сред 13 март и 13 май.

Тенекеджиева означи, че през последните години моментът за покупка на парцел по морето постоянно е бил добър, тъй като съветските им притежатели са подготвени да ги продадат на два пъти по-ниска цена. „ От времето, когато руснаците са купили парцела, до момента, рублата е поевтиняла два пъти, тъй че вземайки парите си в рубли, те имат същата сума, която са похарчили преди десетина години за покупката на парцела си “, уточни Тенекеджиева.

Тя е песимистично настроена за сезона по морето, тъй като паричните потоци на пребиваващите там руснаци няма да дойдат това лято, а в това време се приказва за отпадане на карантинните ограничения в Гърция. „ Това не е добре за българския туризъм “, уточни Тенекеджиева.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата парола
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР